Címlap Hírek
No images
Ablakkep 4.jpg
Oldalainkat 22 vendég böngészi
Ma 2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja van. Holnap Valér napja lesz.
Látogatók száma
mod_vvisit_counterMa26
mod_vvisit_counterÖsszesen1684404

Hírek

Ha van fél perced...:  www.elobolygonk.hu 
 

 

2015 december

Nézz - Fel Erzsébetvárosra című kiállításunk tartami leírása:

Kerületünk, a VII. kerületi Erzsébetváros, amely ugyan kevés zöldfelülettel dicsekedhet, de annál több olyan építészeti, kultúrtörténeti és várostörténeti értékkel, emlékkel bír, amely méltán és büszkén mutatható be úgy a városlakók, mint a látogatók felé.

Egyesületünk ezen értékközvetítő és szemléletformáló programja már 2014-ben elkezdődött úgy Erzsébetváros, mint Budapest pesti városrészének az utóbbi időszakban teremtődött, új építészeti és környezeti arculatainak a bemutatásával:
Terek - Jelek – Életterek címmel.

A mostani kiállítással folytatjuk e programunkat. Ezúttal az Erzsébetvárosban található, a századfordulón épített kulturális örökség rendkívül gazdag értékeinek egy szeletéről adunk bemutatót, a teljesség igénye nélkül. E kiállításon a kerületben található épületek homlokzatát díszítő ornamentikák, erkélyek, balusztrádok és szobrok legjavából mutatunk be egy reprezentatív válogatást fotóművészeti kiállításunk keretében.
 
A képeket Bernáth Alex fotóművész készítette, aki szintén egyesületünk tagja.

Programunk társadalmi üzenetének szándéka szerint:
 
”Úgy gondoljuk, hogy az épített környezet nem „csak” áthaladásra szolgál. Az igényesen bemutatott és fenntartott élettér és kultúrkörnyezet megszólítja, életérzésében gazdagítja, mindennapjaiban örömmel tölti el a benne élő vagy az éppen áthaladó embert.”
  
FÖKKE

 

 

2015 november

Egyesületünk tagjai adományoztak a Baptista Szeretetszolgálat, Lőportár utcai átmeneti otthonában lakó gyermekek számára ruhákat, cipőket, könyveket és játékokat a közelgő karácsony alkalmával.
Reményeink szerint e szerény adománnyal is segítjük az ott élő gyermekek hétköznapjait.

A FÖKKE tagsága fontosnak tartja a rászorulóknak támogatást adó és a társadalmi beilleszkedést segítő intézményekkel való szolidaritást.
Adományozó támogatásunkkal is ezt a szándékot kívánjuk erősíteni.

2015 október

Egyesületünk képviselői   is részt vettek a MAGYARORSZÁG FELADATAI AZ ÉGHAJLATVÉDELEMBEN című konferencián 2015. október 15-én az Országgyűlés Felsőházi tanácstermében. 

2015 szeptember

Egyesületünk meghívást kapott a Parlament Felsőházi termében, szeptember 29-én megtartott Közös Otthonunk a Teremtett Világ című konferenciára. Összefoglalót a konferenciáról az alábbi linken tud olvasni:

www.teremtesvedelem.hu/content/hirek/osszefoglalo-szeptember-29-i-kozos-otthonunk-teremtett-vilag-c-konferenciarol

*******************************

Köszönjük az SZJA 1%-ának felajánlását, 3101ft-ot. Az összeget egyesületünk a céljaihoz  kívánja felhasználni.

Tisztelettel: a FÖKKE tagsága

2015 május

Egyesületünk képviselői részt vettek a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia megvalósulását értékelő műhelybeszélgetésen, 2015. május 29-én, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában. (Budapest, V. Nádor utca 22.)

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ősszel tájékoztatni fogja az Országgyűlést a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia megvalósulásának irányába tett lépésekről. 

A műhelybeszélgetés célja volt, hogy a készülő beszámoló minél több véleményt tartalmazzon a lehető legszélesebb szakterületi, partnerségi körből. A társadalmi partnerek véleménye rendkívül fontos, hogy a képviselők a hazai fenntarthatósági folyamatokról valós, hiteles képet kapjanak.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia letölthető:

http://nfft.hu/nemzeti-fenntarthato-fejlodesi-keretstrategia/ 

A Nemzeti Fenntartható fejlődési Keretstratégiát 2013-ban fogadta el az Országgyűlés

 (18/2013. (III.28)OGY Határozat)

 2015 Január

Egyesületünk a Városliget fejlesztéseivel kapcsolatos "Civil kérdőív" elnevezésű felhívásra, amely a Városligetet egy élhetőbb közösségi helyszín kialakításához segítheti, a következő fejlesztési javaslatokat küldte meg a döntéshozóknak:

A FÖKKE javaslatai:

1. Olyan ökológiai, környezeti ismeretátadó és szemléletformáló információs központok, kisépületekben megvalósuló "zöld szigetek" létrehozása a Városligetben, ahol az iskolások és az oda látogatók egész évben virtuálisan és interdiszciplinárisan is megismerkedhetnek a park flórájával, faunájával, környezeti és épített értékeivel, annak múltjával, történelmével.

2. Modern futópálya sáv kiépítése, amely védett útvonalú és biztonságos, ivó kutakkal és nyújtó helyszínnel ellátott, valamint világítással rendelkezik.

3. Állandó parkvédelmi őrök jelenléte (bírságolási joggal), akik felügyelnek a liget rendjének és állapotának fenntartására, a sportpályák, sportoló- és pihenőhelyek, játszóterek védelmére, továbbá védenek a rongálók, a szemetelők, a "csövezők", a kutyáikat szabadon kószáltatók:
a parkot nem rendeltetésszerűen használók ellen.

4. Zárt kutyafuttatók (ne egy nagy, hanem több kisebb) kialakítása. A futtató területén kialakított vízkúttal. (A mostani helyzetben gyakran itatják a tulajdonosok a kutyáikat direkt a közkutak csapjairól… A mostani kutyás állapotok botrányosak: a ligetben mindenhol szabadon rohangáló, így azt össze-vissza piszkító ebek, amellett hogy az emberek testi épségét veszélyeztetik, komoly közegészségügyi problémát is jelentenek, úgy az ott sétáló és pihenő kisgyerekekre, mint a felnőttekre nézve is!)

5. A hajléktalanok Városligetbeli szálláshelyeinek, éjjeli ott tartózkodásuknak a felszámolása.
(Ma már egyre nagyobb számban tartózkodnak, alszanak, telelnek át a hajléktalanok a Városligetben. Szükségleteiket is ott vagy ezen alvóhelyek közelében végzik, az ívó kutaknál pedig tavasztól-őszig mosdanak…)

6. Szemét tárolók sokkal nagyobb arányú kihelyezése a sétányok és a nagyobb közösségi terek mentén és körül, figyelembe véve a szelektívgyűjtési formát is.

7. Jobb (és vandálok ellen védettebb) kivilágítása a Városligetnek mindenféle szempontból.

8. A vizes helyek és partok rendszeres tisztítása, rendben tartása (a nyári zöld algásodás, elhinarasodó vízfelszín és szagok megszüntetése. Vízi növények, mint nád és sás szigetek telepítése). A Széchenyi fürdőből a tóba ömlő szüretlen(!) víznek a fürdőben történő tisztítása. (Mostani állapotában már látványában is taszító időnként a kifolyó víz...)

9. Nyilvános, de nem fizetős, modern toalettek kialakítása, mindennapos rendbetartással, éjszakai, miként a játszótereket is - bezárással. (Külső kézmosóval és hasonló elgondolásban kialakítva, mint az autópálya mentén találhatók.)

10. Jól áttekinthető tájékoztató és információs táblák sokhelyszínes kihelyezése.

11. A Városliget folyamatos és rendszeres tisztántartása és gondozása.
Az ehhez használt géppark légszennyezésének és környezeti terhelésének a minimalizálása.

Budapest, 2015-01-26

Levél elküldve:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Kultúráért Felelős Államtitkárság
dr. Hoppál Péter
kultúráért felelős államtitkár

Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.
Dr. Baán László elnök
és
Mozsár István vezérigazgató


 

2014 December

Adományozásunk a Baptista Szeretetszolgálatnak

Egyesületünk tagjainak gyűjtése alapján paplanokat, gyermekruhákat, gyermekcipőket és könyveket adományoztunk a Baptista Integrációs Központ, Menekülteket és Oltalmazottakat Befogadó Családok Átmeneti Otthonának a közelgő karácsony alkalmával.

Reményeink, hogy ezzel is segítjük az ott élő gyermekek és szüleik hétköznapjait, valamint az ott dolgozók munkáját.

A FÖKKE tagsága fontosnak tartja a rászorulóknak támogatást adó és a társadalmi beilleszkedést segítő intézményekkel való szolidaritást.
Adományozó támogatásunkkal is ezt a szándékot kívánjuk erősíteni.


Kiállítás

A Fenntartható Örökség és Környezet Közhasznú Egyesület bemutatja

 

Terek – Jelek – Életterek című 
Bernáth Alex fotóművész által készített  kiállítást.
 

Úgy gondoljuk, hogy az épített környezet nem „csak” áthaladásra szolgál.
Egy igényes élettér, egy kreatív környezet megszólítja, életérzésében gazdagítja, mindennapjaiban pedig örömmel és bíztatással tölti el a benne élő embert.

 

Helyszín: FUGA- Budapesti Építészeti Központ , V.ker. Petőfi Sándor utca 5.
A kiállítás megtekinthető: 2015.01.13-ig
Nyitva: hétfő - vasárnap: 10 -21
 
A kiállítás Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata támogatásával valósult meg.

 

 2013 November

Adomány a Károlyi István Gyermekközpontnak, Fóton.

Egyesületünk tagjainak gyűjtése alapján nagy mennyiségű ruha, cipő, könyv és játék adománnyal támogattuk a fóti Gyermekközpontot. Reményeink szerint e szerény gesztussal is segítjük az ott élő gyermekek hétköznapjait és az otthon dolgozóinak munkáját.
A FÖKKE fontosnak tartja a társadalom különböző intézményeivel való szolidaritást. Adományozó támogatásunkkal ezt a szándékot is erősíteni kívánjuk.


Örökségvédelmi és az épített örökség programunk eredménye:


Egyesületünk, a FÖKKE által folytatott többéves figyelemfelhívó levelezésnek is köszönhetően, úgy a kerületi, mint az országos döntéshozókkal: megvalósult a XIV. kerületi, Zuglói, Hermina úti Liszt Ferenc Általános Iskola felújítása.

2013 Augusztus

 Egyesületünk könyveket és kiadványokat adományozott a határon innen és túli kultúrtörténeti kiadványok témaköréből a Somogy-megyei Berzence, Zrínyi Miklós Művelődési Ház és Könyvtár számára, 2013 júliusában. A Ház vezetője, Keszericze István igazgató úr köszönettel vette át az adományt, amely hozzájárulhat a határon átnyúló magyar-magyar néprajzi és kultúrtörténeti kutatásokhoz és az együttműködési munkaterület fejlesztéséhez.

2013 Július

Egyesületünk több tagja is részt vett önkéntesként az árvízi munkálatokban, Budapesten, úgy a Margit sziget, mint a Dagály strand védelmében is.
 A Belügyminisztérium, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója,
Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy úr személyesen aláírt levelében köszönte meg részvételünket és munkánkat.
 
 Fenntarthatósági programunkban:
 
Az európai viszonylatban is egyedülálló nyírségi bokortanyák egyik rendezvényén képviseltette magát egyesületünk 2013 júniusában, Dankó bokorban.
E bokortanyák kisléptékű, de rendkívül életképes fenntarthatósági mintáiról és fennmaradási jövőképéről konzultáltunk
a rendezvényt szervező Nyírteleki Civil Centrum képviselőivel.
Terveinkben szerepel az egyesületünk adatbázisát gazdagító Fenntartható Minták Fotóképi Tára anyagát e tématerülettel is bővíteni.

 2013  Április

Honlapunk látogatottsága:

2013  Január

Egyesületünk ez úton is szeretne minden kedves érdeklődőt, honlap látogatót, az egyesületünk támogatóit és az együttműködő partnereinket arról tájékoztatni, hogy a FÖKKE új székhelyre költözött,

Budapestre.

Új elérhetőségeink a baloldali menüsor, Egyesületi adatok menüpontjában találhatóak meg.

 Jubileumi köszöntő!

Egyesületünk, a FÖKKE honlapjának fennállása óta eltelt időszakban mindvégig nagy érdeklődés kísérte a szervezetünk tevékenységi körébe tartozó tématerületekről közölt ismertetéseinket.
2013. január 20-án, vasárnap, elérkeztünk ahhoz a nagyszerű pillanathoz, hogy köszönthetjük:
50 000 honlap látogatónkat!
Köszönjük úgy az 50000., mint a többi kedves honlapunkról tájékozódó olvasónknak és látogatónknak a megtisztelő érdeklődését!
Isten éltesse Mindnyájukat!

A FÖKKE tagsága
 

2012 Szeptember

 Egyesületünk ruha és konyhai eszközadománnyal támogatta a budapesti Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat VII. kerületi családi átmeneti otthonát szeptemberben.
Reményeink szerint ezzel a szerény gesztussal is segítjük az ott élő kisgyermekek és szüleik hétköznapjait.
A FÖKKE fontosnak tartja a társadalom különböző rétegeivel kapcsolatot tartó szervezetekkel való szolidaritást és azok támogatását. Adományozó támogatásunkkal
ezt a szándékot is erősíteni kívánjuk.
 

  2012 Augusztus

 Minden kedves Látogatónknak és Támogatónknak kívánunk tartalmas és eseményekben dús nyári feltöltődést!

 Üdvözlettel a  FÖKKE csapata!
 
2012 Július

Az Egyesületünk által folytatott többéves figyelemfelhívó, Hermina úti Liszt Ferenc Általános Iskola felújítási kampányának végső be- illetve start csengetése az a levél, amelyet a FÖKKE
a Zuglói vagyonkezelő ZRt.-től kapott ez év júliusában. E levélben tájékoztatják Egyesületünket, hogy a közigazgatási reformmal kapcsolatos tulajdonosi helyzet bizonytalansága miatt eddig
nem kezdték el a felújítási munkát. Azonban az utóbbi hónapokban ez a helyzet rendeződni látszik, amely azt eredményezi, hogy a kerületi Vagyonkezelő az iskola felújítási programját most
már elindíthatja. A Zuglói Vagyonkezelő ZRt. jelzése szerint: „kiemelt figyelemmel fogja kísérni az iskola felújítási munkálatait, hiszen az épület műemléki környezetben helyezkedik el.”

Hozzátesszük: ez oly mértékben műemléki környezet, hogy az iskola közvetlen szomszédságában található Hermina Műemlék-kápolna,  amely 2004. szeptember 10-e óta,
mint a Lovagok temploma ismert (ERDŐ PÉTER bíboros úr ekkor bízta annak ellátását a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartóságára) a magyar romanticizmus
gyöngyszeme, hazánk egyik legkorábbi neogótikus stílusú épülete, mely Hild József tervei alapján épült.
1856. szeptember 8-án pedig ünnepi mise keretében Liszt Ferenc személyesen vezényelte a kápolnában híres férfikari Vocal miséjét. A kis templom orgonája egyébként Liszt Ferenc
kedvelt hangszere volt; többször játszott rajta pesti tartózkodása idején.

Egyébiránt a Hermina-kápolna bejárati ajtaja mellett van elhelyezve Liszt Ferenc emléktáblája, amelynek felirata szerint:
E kápolnát Scitovszky János esztergomi érsek szentelte fel 1856. szeptember 8-án Liszt Ferenc jelenlétében és férfikari miséjével. Liszt Ferenc Társaság 1989.

Mit is tehetnénk még hozzá: méltó múltnak a méltó környezet a társa.
 
 2012 Június

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum, amely a budapesti Városligetben a Vajdahunyadvárban található Európa legnagyobb mezőgazdasági múzeumaként,
örömmel és köszönettel fogadta Egyesületünk nagy mennyiségű és magas minőségű szárított csuhé levél adományát kézműves foglalkozásaikhoz.
Az adomány 2012 júniusában került átadásra a FÖKKE elnökének, István-Napkori Edit és kislánya Anna képviseletében.
 
 2012 Május

A barcsi Dráva Múzeumnak adományozott egyesületünk 2012 Pünkösd havában, egy, a Dráva folyó egykori medrének kavicságyából, kavicskotrás során előkerült vízimalom fa alkatrészt,
amely egy fogaskerék meghajtására szolgáló ellendarab. A múzeum kiváló munkatársa és egyben, a kitűnő restaurátor Rózsás Márton úr vette értő gondjaiba a rendkívül ritka muzeális darabot.
Ígérete szerint a náluk már meglévő fa fogaskerék méltó párja lesz a restaurálás után az eleddig hiányzó, de most odaadományozott meghajtó, szintén régmúltú ellendarab.

 

 

Március

Egyesületünk 2012. március havában a tagjaink részéről összegyűjtött több száz könyvet és ruhaadományt adott át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület,     
Gondviselés Háza Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelye – budapesti, Miklós utcai házában.
A FÖKKE fontosnak tartja a társadalom, különböző rétegeivel kapcsolatot tartó szervezetekkel való szolidaritást és azok támogatását. Adományozó támogatásunkkal      
ezt a szándékot kívánjuk kifejezni és erősíteni.


Vasfüggöny Túraút és bunkerturizmus

 Az 1989-es fertőrákosi Páneurópai piknik résztvevői nyitották meg első ízben a Nyugatot a Kelettől elválasztó és elzáró Vasfüggönyt, a hidegháború időszakában megépített „magyar Maginot-vonalat”.    
Ennek a 6800 kilométeres (!) folyamatosan kiépülő "Vasfüggöny vándorút" közkincsnek a védelmére indította el a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2004-ben az
Európai Zöld Sáv (European Green Belt) programját.

 
E túraút egyes szakaszai többnyire közép-európában már megvalósultak, mint például: a németországi Vasfüggöny Túraút, a csehországi Vasfüggöny Zöldút, vagy a szlovákiai Morva-menti kerékpárút - Vasfüggöny  Zöldút néven. Magyar részről 2009-ben, a páneurópai piknik és határáttörés évfordulóján avatták fel azt a Vasfüggöny Túraút szakaszt, amelynek a Sopron közeli, 10 kilométeres szakasza része
a Fertő  tótól Felsőszölnökig tartó 300 kilométeres Vasfüggöny vándorútnak.
„A Vasfüggöny Túraút emlékeztessen mindenkit a mesterségesen megteremtett elzártság időszakára, ugyanakkor jelentsen örömöt is mindazoknak, akik ezeken a vidékeken a természetjárások alkalmával   
adóznak majd a vidék, a táj szépségeinek” hangzott el a megnyitón, a túra elindításakor.
 
A FÖKKE erősíti és támogatja azt a szándékot, hogy a Dráva menti objektumok kutatását, feltárását és bemutathatóvá tételét lehetővé tevő kezdeményezések és térségi összefogások mielőbb létrejöjjenek a Drávamenti Vasfüggöny Túraútkialakítása érdekében. Úgy gondoljuk, e túraút megvalósulása a Dráva vidéken jelentősen növelhetné a térség turisztikai látogatottságát, azon belül is a természetre és a múlt örökségeire fogékony hátizsákos és kerékpáros túrázók és látogatók számát.
További információk a Természet/Bunkerturizmus menüpont alatt!

Évzáró eseményünk

Egyesületünk gyermekruha adománnyal kedveskedett a Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat egyik családi átmeneti otthonának a 2011-es év végén. Reményeink szerint ezzel a szerény gesztussal  is segítettük az ott élő   
kisgyermekek és szüleik hétköznapjait.

Land Art Parádsasváron

Egyesületünk a Zöld Hullám Egyesület meghívására kétnapos szemléletformálási képzést tartott az ökológiai remekműként is aposztrofálható Mátra hegyei között a télelőn, Parádsasváron. A jó hangulatú és kreatív   

együttlét során a társaság a természet egyensúlyi szerepének fontosságát igyekezett kifejezésre juttatni a Land Art eszköztárával. További képek a Képgalériában.


 

 

 

 

Az épített örökség védelmében!

Egyesületünk a FÖKKE, nagy örömmel hozza a Tisztelt Érdeklődők és az érintettek tudomására, hogy a 2009 májusában elkezdett figyelemfelhívó örökségvédelmi kezdeményezésünk a:

Hermina úti, Liszt Ferenc Ének-zene tagozatú Általános Iskola jubileumi felújításáról - sikerrel járt!

A Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 27-i ülésén a képviselők egyhangú igennel jóváhagyták az iskola beruházási célokmányát. Az ülés jegyzőkönyvének alapján ez azt jelenti, hogy az iskola felújítása legkésőbb 2012-ben elkezdődik és befejeződik.

Egyesületünk ez úton is tisztelettel megköszöni minden érintettnek a közreműködését és támogatását, akik aktívan részt vállaltak abban, hogy ez a példaadóan előremutató és értékteremtő döntés végül is megszülethetett.

 

Előadás a fenntarthatóságról

Egyesületünk képviseletében Bernáth Alex előadást tartott a DNS Egyesület (www.pilleko.hu) felkérésére a "Magyarországi ökofalvak és kistelepülések fenntarthatósági mintái" című témakörben. Ez az Egyesületünk által kidolgozott előadás a fenntartható és alternatív kezdeményezések egy fontos és egyre növekvő területét mutatja be.

Kérdések és együttműködés esetén, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk.