Címlap Projektek
No images
Ablakkep 1.jpg
Oldalainkat 23 vendég böngészi
Ma 2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja van. Holnap Valér napja lesz.
Látogatók száma
mod_vvisit_counterMa27
mod_vvisit_counterÖsszesen1684405

Folyamatban lévő projektek

Megrendelhető előadásaink:

A FÖKKE az alábbi témakörökben rendelkezik előadásokkal:

1.
"Művészet a környezeti szemléletformálásban  – Land Art."

Ez a képekkel gazdagon illusztrált előadás a környezeti szemléletformálás egyik művészeti útjával, a Land Art módszerével ismerteti meg az érdeklődőket. A magyarul tájművészetként nevezhető módszer összekapcsolja a környezetet és a művészi tájformáló tevékenységet, urbánus és természeti élettereink jobbítására és a figyelemfelhívásra. A Land Art effektíven és hatékonyan vizualizál gondolatokat és problémafelvetéseket a lakott, civilizációs térben, azonban szemléletformálási óráit legszívesebben a „civilizálatlan” természetbe viszi ki, mert vizsgálódásának ez az igazi, mélyből táplálkozó helyszíne. Így ezt az előadásunkat terepi Land Art gyakorlattal is kiegészíthetjük, akár természeti, de akár urbánus környezetben is.

Honlapunk KÖRNYEZET főmenüpontjában olvashat e témáról bővebben egy tanulmányban, amely tanulmány a Pedagógiai Szemlében jelent meg először.

További tájékoztatást és Land Art képeket egyesületünk ezen előadásáról talál:
 http://zoldhullam.com/index.html  a főoldal legalján.
2.
"A fotóművészet története a XX. században."

Ez az előadásunk a fotográfia történetének legfontosabb irányzatait és kapcsolatát a különböző művészeti ágakkal mutatja be.

 

3.
"Magyarországi ökofalvak és kistelepülések fenntarthatósági mintái".

Ez az előadásunk, a Fenntarthatósági Minták Fotóképi Tára anyagára alapozva, számos fontos területét mutatja be a korai hazai alternatív kezdeményezéseknek és mintáknak.
Honlapunk FENNTARTHATÓSÁG főmenüpontjában olvashat e témáról bővebben.


További információk és kérdések esetén, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk!
Lásd: Elérhetőségek menüpont alatt.

 

 
Befejezett projektek

 

Kiállítás

2015. december 03.- december 28.

Nézz - Fel Erzsébetvárosra című kiállításunk tartami leírása:

Kerületünk, a VII. kerületi Erzsébetváros, amely ugyan kevés zöldfelülettel dicsekedhet, de annál több olyan építészeti, kultúrtörténeti és várostörténeti értékkel, emlékkel bír, amely méltán és büszkén mutatható be úgy a városlakók, mint a látogatók felé.

Egyesületünk ezen értékközvetítő és szemléletformáló programja már 2014-ben elkezdődött úgy Erzsébetváros, mint Budapest pesti városrészének az utóbbi időszakban teremtődött, új építészeti és környezeti arculatainak a bemutatásával:
Terek - Jelek – Életterek címmel.
A mostani kiállítással folytatjuk e programunkat. Ezúttal az Erzsébetvárosban található, a századfordulón épített kulturális örökség rendkívül gazdag értékeinek egy szeletéről adunk bemutatót, a teljesség igénye nélkül. E kiállításon a kerületben található épületek homlokzatát díszítő ornamentikák, erkélyek, balusztrádok és szobrok legjavából mutatunk be egy reprezentatív válogatást fotóművészeti kiállításunk keretében.
 
A képeket Bernáth Alex fotóművész készítette, aki szintén egyesületünk tagja.

Programunk társadalmi üzenetének szándéka szerint:
 
”Úgy gondoljuk, hogy az épített környezet nem „csak” áthaladásra szolgál. Az igényesen bemutatott és fenntartott élettér és kultúrkörnyezet megszólítja, életérzésében gazdagítja, mindennapjaiban örömmel tölti el a benne élő vagy az éppen áthaladó embert.”

 
Befejezett projektek

 Kiállítás:

Budapest Főváros  VII.kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat 2014 évben támogatott civil pályázata:

Terek – Jelek – Életterek

A kiállítást  a FUGA – Budapest Építészeti Központjában lett bemutatva,
2014.december 16.- 2015 január 13 között.

A fotóművészeti kiállítás képanyagát, az egyesület tagja Bernáth Alex fotóművész készítette, Budapest, pesti városrészéről.
Mint azt a bemutatott kiállításunk címe is sugallja, olyan megújult, az utóbbi időszakokban elkészült magas színvonalú pesti városrészek, közösségi épített terek, épületek és emblematikus városfejlesztési pontok kerültek - kreatív szemlélettel - bemutatásra, amelyekben úgy az európaiságunk, mint a magyar innovatív gondolkodásunk is jelen van.

A kiállítandó képek között láthatóak többek között a TűzfalRehab számos eleme, több VII. kerületi, és kevéssé ismert helyszín mellett, a közelmúltban megvalósult „Belváros Új Főutcája” egyes helyszíneiről készült fotográfiák is, amely sétáló szakasz egy 2,7 km hosszan kanyargó promenádútként vagy „sétányként” érinti és köti össze a:
Kálvin tér - Egyetem tér - Kecskeméti utca - Ferenciek tere - Petőfi Sándor utca - Bécsi utca - Erzsébet tér - Október 6. utca - Szabadság tér területét.
Olyan Pesti helyszínek bemutatása és széleskörű ismeretterjesztése a célunk, amelyekre méltán lehetünk mindannyian büszkék mint VII kerületi lakosok, de úgy is, mint Budapestiek, és mint magyar emberek.

 

Mert úgy gondoljuk, hogy az épített környezet nem „csak” áthaladásra szolgál.
Egy igényes élettér, egy kreatív környezet megszólítja, életérzésében gazdagítja, mindennapjaiban pedig örömmel és bíztatással tölti el a benne élő embert.

 

 A Dráva menti magyarság népi építészetének díszítőművészete.

Ez a fotográfiai és kiállítási projekt a Somogy megyei határszakasz hosszában és térségében fekvő, a határon innen és túli települések, magyarok lakta népi házainak díszítőművészetét kutatta, dokumentálta és mutatta be.
Munkánk során a horvátországi településeken legfőképpen a helyi lakosok, illetve az épületet lakók információira hagyatkoztunk a magyarok által épített házak felkutatásakor, amelyben nagy segítséget nyújtott Szőlősi Ildikó Novi Gradac-ról (Újgrác), a HMDK tagja. Kutatásunk során gyakran támaszkodtunk a múltbéli emlékezetre, például a szomszédos házak lakóinál is, amikor egy ház már elhagyatottan, netán romos állapotban várt bennünket. De így is több értékes épületről kellett lemondanunk a múltjukat illető bizonyosság, illetve bizonytalanság miatt. Ilyenkor nem könnyű szívvel „hagytuk magára” az épületet és mondtunk le a megörökítéséről. A dokumentálásra került lakóépületek többsége a XX. század első harmadában épült, de nem egy épület került a képi archívumba, amelyet az 1800-as évek második felében emeltek és díszítettek mesterei. A mindkét ország adott területén felkutatott épületek díszítőművészete hű lenyomata az egykor volt gazdagságnak és jólétnek, és tanúja annak a szemléletnek, hogy a szép lehet célszerű és harmóniateremtő is egyszerre. Csak sajnálhatjuk, mi utódok, hogy ezen épületek közül mára, túlságosan is sok vált az elhagyatottság és a pusztulás színhelyévé, az elmúlás mementójává...

A projekthez tartozó képekből válogatás a Képgaléria menüpontban található.