(+36) 30 734 8220

   

   1071 Budapest, Damjanich utca 9. 5/1

   fokke@fokke.hu

   10404072-50505351-51571005

Örökségmegőrzés

A Dráva menti, határon innen és túli magyarság népi építészetének díszítőművészete.

Ez az egyesületi projekt a Somogy megyei határszakasz térségében, a határon innen és túli települések magyarok lakta népi házainak díszítőművészetét dokumentálta, majd mutatta be egy fotográfiai kiállítás keretében.
Munkánk során a horvátországi településeken legfőképpen a helyi lakosok, illetve az épületet lakók információira hagyatkoztunk a magyarok által épített házak felkutatásakor, amelyben nagy segítséget nyújtott Szőlősi Ildikó. Munkánk során gyakran támaszkodtunk a szomszédos házak lakóira is, amikor egy ház már elhagyatottan, netán romos állapotban várt bennünket. De így is több értékes épületről kellett lemondanunk a múltjukat illető bizonyosság hiánya, illetve a bizonytalanság miatt. Ilyenkor nem könnyű szívvel „hagytuk magára” az épületet és mondtunk le a megörökítéséről.

A dokumentálásra került lakóépületek többsége a XX. század első harmadában épült, de nem egy épület került az Egyesületünk képi archívumába, amelyet az 1800-as évek második felében emeltek és díszítettek mesterei. A mindkét ország adott területén felkutatott épületek díszítőművészete hű lenyomata az egykor volt gazdagságnak és jólétnek, és tanúja annak a szemléletnek, hogy a szép lehet célszerű és harmóniateremtő is egyszerre. Csak sajnálhatjuk, mi utódok, hogy ezen épületek közül mára, túlságosan is sok vált az elhagyatottság és a pusztulás színhelyévé, az elmúlás mementójává...

De amíg láthatóak addig élnek is az aprólékosan kimunkált díszítmények.  Úgy tapasztaltuk, hogy a népi építészet díszítőművészetének határon innen és túli dokumentálása és archiválása mára már több mint sürgető feladat. Az értékmentés megnevezés áll arányban a mai valósággal; a megőrzés pedig az első számú feladat. Ami azért is fontos, mert a még meglévő népi építészeti értékek többségét nem védi műemlékvédelem, és ami nagyon elgondolkodtató, hogy többnyire hiányzik ezen értékek társadalmi megbecsülése is. Egyesületünknek ezért is missziója, hogy e tájegységre jellemző építészeti díszítőművészetet, mint a magyar kulturális örökség összetartozásának és egységének a közkincsét mutassa be. Ezt a szándékot erősíti az is, hogy a kiállítást követően Egyesületünk a képeket adományként átadta az illetékes települések önkormányzatainak. A horvátországi területen az átadási feladatot a területi, Verőce-Drávamenti HMDK (Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége) szervezet végezte el felkérésünk alapján.

Fontos azt is megemlítenünk, hogy projektünk során egyre növekvő csodálattal fedeztük fel a régi kézműves munka kifinomult szépségét, ahol a szép nem öncélúan jelenik meg, hanem a harmóniáról tudósít a mindennapok környezete és embere között.
Ezen örökségünk is méltán az európai művelődés és kultúrtörténet része, amely jóval jelentősebb odafigyelésre, törődésre és megbecsülésre érdemes. Hisszük, hogy a dokumentált, kiállított és a településeknek átadott képek még hosszú ideig felhívják a figyelmet e tájegység népi építészeti díszítőművészetének kincseire, és bíztatást adnak a még fennmaradt értékek megmentését felkaroló gondolatokhoz és szándékokhoz. Bízunk benne, hogy ez az örökség fenntartható és továbbvihető, s hogy a képeinkkel nem a múlt múzeumára, hanem egy megőrizendő örökségre hívjuk fel a figyelmet. E gondolat jegyében folytatja Egyesületünk ezt az örökségvédelmi munkát.

Programunkat a Szülőföld Alap támogatta.
Projektfelelős - Bernáth Alex fotográfus, a FÖKKE tagja
A pojekt képeiből egy válogatást a Képgaléria menüpontban tekinthet meg.

0
0
0
s2sdefault