(+36) 30 611 5563,

     (+36) 30 734 8220

   1071 Budapest, Damjanich utca 9. 5/1

   fokke@fokke.hu

   10404072-50505351-51571005

FÖKKE

Fenntarthatósági konferencia Budapesten

Egyesületünk meghívást kapott az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Magyar Természetvédők Szövetsége szervezésében megrendezett:

"Válság után, válság előtt? A fenntartható fejlődés esélyei a világgazdasági válság után tíz évvel"

című konferenciára, az Országgyűlés Képviselői Irodaházába, ahol a FÖKKE egyesületet két tagunk képviselte.
   A konferencia 2018. szeptember 20-án volt, ahol a hazai és nemzetközi előadók arra próbáltak meg választ találni, hogy a világ tanult e, a tíz évvel ezelőtti, a világ gazdaságát nagymértékben megrengető válságból, és hogy lehetséges e egyáltalán a jelenlegi gazdasági világrendben egy fenntarthatósági jövőkép megvalósítása?

Képességfejlesztő program Drávatamásiban

   Egyesületünk tagja Bernáth Alexander elnökh. és projektfelelős, négy napos fejlesztő programot tartott a Somogy megyei Drávatamásiban, a S.M.SZ.O. Drávatamási Drávakastély Szociális Otthoni Telephelye tizenhat lakójának.
   A képességfejlesztő projekt során az elnökhelyettes által kidolgozott és korábban tanulmányként az Új Pedagógia Szemlében megjelent és ismertetett, művészeti fejlesztő, tájépítészeti Land Art program szerepelt bázisanyagként.
   A visszajelzések és a kreatív alkotások alapján, egy  sikeres közös program és együttműködés jött létre az egyesület és az intézmény között.

Tovább az alkotásokhoz.

A prrogram a NEA támogatásával valósult meg.

A résztvevők a projektet ismertető megbeszélésen vesznek részt.

 

 

 

0
0
0
s2sdefault

A FÖKKE egyesület a Drávai régióban sok éven át folytatott örökségvédelmi munkái során, folyamatosan gyűjtötte a népi kézművesség és díszítőművészet még fellelhető értékes emlékeit: tárgyait, szőtteseit, viseleteit és dokumentumait.

Kutatásaink, gyűjtéseink és fotóképi dokumentációink részben a horvátországi Verőce-Drávamente megye és a Kapronca-Körös megye szórványmagyarsága által lakott területeken, valamint az ezekkel a területekkel végig szomszédos magyarországi Somogy megye, határ menti területein folytak.

E gyűjtési anyagnak a válogatásából valósult most meg egy kiállításunk Pulában, a HMDK horvátországi szórványmagyarsága, Lőcsei József elnök úr vezette Isztria Megyei Egyesületének az együttműködésével, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával:

A Dráva menti magyarság népi díszítőművészete: Házon belül-Házon kívül, címmel.

Hisszük, hogy a kiállított magyar kultúrtörténet e kis szeletével is felhívjuk a figyelmet a Dráva vidék népi díszítőművészetének kincseire, és bíztatást adunk a még fennmaradt értékek felelős megőrzésére.

Ez úton is szeretnénk kiemelten köszönetet mondani a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, Isztria Megyei egyesület elnökének Lőcsei József úrnak és a tagságuknak a kiállításunk és a programunk megvalósulásához nyújtott rendkívül hasznos és igazán segítőkész munkájához.

Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelőnek, hogy ezt az örökségmegőrző és a szórványmagyarság identitását erősítő programot értőn támogatta.

 

0
0
0
s2sdefault

Egyesületünk meghívást kapott Prof. dr. Persányi Miklóstól, a Liget Budapest projekt részét képező kert- és tájépítészeti feladatok miniszteri biztosától, hogy vegyen részt az:

„Ujjé a Ligetben nagyszerű” – szórakozás és szórakoztatás a Városligetben című szimpóziumon, amely 2018. április 24. zajlott le, a Budapest Főváros Levéltára (XIII. Teve utca 3-5.) előadótermében.

A szimpóziumon történészek, levéltárosok, kutatók tartottak előadásokat a Városliget múltja, jelenkori értékei és azok modernkori fejlesztéseiről. Ezt követte a résztvevőkkel történő eszmecsere, majd a fejlesztési javaslatokkal kapcsolatos átbeszélések és a hozzászólások.
Szervezetünket két fő képviselte a szimpóziumon.

0
0
0
s2sdefault

Köszöntjük megújult honlapunkon!

Egyesületünk régi vágya teljesült egy friss arculatú, könnyen áttekinthető és informatív honlap létrehozásával.
Ugyan mindennapos tevékenységeink nem szükségszerűen híranyagok, és csak a fontosabb eseményekről adunk híradást, de így is találni nagyon sok információt és tájékoztatást az oldalainkon és a menüsorokban tallózva.
Külön ajánljuk figyelmébe egyesületünk havonta frissülő Hónap Üzenete menüpontját, amelyben mindig a legaktuálisabb és legfrissebb közéleti, társadalmi vagy éppen a világban történő eseményekre reagálva közlünk - reményeink szerint - esszenciális gondolatokat.

Hasznos és kellemes időtöltést, jó tájékozódást kívánunk a FÖKKE honlapján!

Üdvözlettel A FÖKKE tagsága.

 

0
0
0
s2sdefault

Egyesületünk fotókiállítása: A VII. kerület Zöld Szigetei, Csobogói és Falikutjai - címmel a K11 Művészeti és Kulturális Központban, szeptember 15-én nyílott, és a sikerre való tekintettel december végéig volt prolongálva.
Kiállításunkkal folytattuk a 2015-ben elkezdett tematikus programunk bemutatását: Erzsébetváros építészeti, köztéri és környezeti értékeiről.
Fotókiállításunk képeit Bernáth Alex fotográfus, egyesületünk tagja készítette.

Részlet a megnyitó szövegéből:
"Erzsébetváros, Budapest legkisebb területű, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete. Ugyanakkor az is köztudott, hogy e kerület tudja felmutatni a legkevesebb zöldterületet, ahol a lakosok és a kerületbe látogatók is kikapcsolódásra, pihenésre, és feltöltődésre alkalmas zöld felületeket, kertészetileg is látványos helyeket találnak.
Márpedig vannak ilyen bemutatható és kiajánlható terei, kertes, fás helyei a kerületnek az itt élő emberek számára.
E mostani fotóképi ismeretterjesztő programunk, ezen adottságok és előre mutató eredmények bemutatására vállalkozik.
Mert miként Rilke is mondotta:
„A nézéssel éberen elbirtokolt világ szeretetben akar cseperedni.”

 

0
0
0
s2sdefault