(+36) 30 611 5563

     (+36) 30 734 8220

   1071 Budapest, Damjanich utca 9. 5/1

   fokke@fokke.hu

   10404072-50505351-51571005

FÖKKE

Egyesületünk felkérést kapott az Ágoston-liget Természetvédelmi és Humánökológiai Oktató Központ - Agostyán (ÖKOFALU)      www.teaagostyan.hu
által, a 2018. október 26-án, pénteken rendezett konferencián való részvételre és előadásra.

A konferencián résztvevő előadókat, a FÖKKE részéről Bernáth Alex elnökhelyettes képviselte. Az ő előadásának témája és címe:

Képességfejlesztés a művészet eszközével - Land Art és Fotográfia,

amely egy vetítettképes, módszerismertető előadás.
Ezt követően egy gyakorlati bemutatón is részt is vehettek a konferencián megjelentek, akik óvónő-pedagógusok, valamint környezetvédelmi és képességfejlesztő szakemberek voltak.

A konferencia témája a kooperatív tanulási formák és az élménypedagógia módszereinek a használata volt, kiemelten a Natura 2000 területeken zajló ismeretek átadásához. (Elmélet, gyakorlat).

A nagyon konstruktív és kreatív konferencia gyakorlati részében, kiváló Land Art alkotások is születtek a csoportokban alkotó résztvevők által.

0
0
0
s2sdefault

Fenntarthatósági konferencia Budapesten

Egyesületünk meghívást kapott az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Magyar Természetvédők Szövetsége szervezésében megrendezett:

"Válság után, válság előtt? A fenntartható fejlődés esélyei a világgazdasági válság után tíz évvel"

című konferenciára, az Országgyűlés Képviselői Irodaházába, ahol a FÖKKE egyesületet két tagunk képviselte.
   A konferencia 2018. szeptember 20-án volt, ahol a hazai és nemzetközi előadók arra próbáltak meg választ találni, hogy a világ tanult e, a tíz évvel ezelőtti, a világ gazdaságát nagymértékben megrengető válságból, és hogy lehetséges e egyáltalán a jelenlegi gazdasági világrendben egy fenntarthatósági jövőkép megvalósítása?

Képességfejlesztő program Drávatamásiban

   Egyesületünk tagja Bernáth Alexander elnökh. és projektfelelős, négy napos fejlesztő programot tartott a Somogy megyei Drávatamásiban, a S.M.SZ.O. Drávatamási Drávakastély Szociális Otthoni Telephelye tizenhat lakójának.
   A képességfejlesztő projekt során az elnökhelyettes által kidolgozott és korábban tanulmányként az Új Pedagógia Szemlében megjelent és ismertetett, művészeti fejlesztő, tájépítészeti Land Art program szerepelt bázisanyagként.
   A visszajelzések és a kreatív alkotások alapján, egy  sikeres közös program és együttműködés jött létre az egyesület és az intézmény között.

Tovább az alkotásokhoz.

A prrogram a NEA támogatásával valósult meg.

A résztvevők a projektet ismertető megbeszélésen vesznek részt.

 

 

 

0
0
0
s2sdefault

A FÖKKE egyesület a Drávai régióban sok éven át folytatott örökségvédelmi munkái során, folyamatosan gyűjtötte a népi kézművesség és díszítőművészet még fellelhető értékes emlékeit: tárgyait, szőtteseit, viseleteit és dokumentumait.

Kutatásaink, gyűjtéseink és fotóképi dokumentációink részben a horvátországi Verőce-Drávamente megye és a Kapronca-Körös megye szórványmagyarsága által lakott területeken, valamint az ezekkel a területekkel végig szomszédos magyarországi Somogy megye, határ menti területein folytak.

E gyűjtési anyagnak a válogatásából valósult most meg egy kiállításunk Pulában, a HMDK horvátországi szórványmagyarsága, Lőcsei József elnök úr vezette Isztria Megyei Egyesületének az együttműködésével, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával:

A Dráva menti magyarság népi díszítőművészete: Házon belül-Házon kívül, címmel.

Hisszük, hogy a kiállított magyar kultúrtörténet e kis szeletével is felhívjuk a figyelmet a Dráva vidék népi díszítőművészetének kincseire, és bíztatást adunk a még fennmaradt értékek felelős megőrzésére.

Ez úton is szeretnénk kiemelten köszönetet mondani a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, Isztria Megyei egyesület elnökének Lőcsei József úrnak és a tagságuknak a kiállításunk és a programunk megvalósulásához nyújtott rendkívül hasznos és igazán segítőkész munkájához.

Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelőnek, hogy ezt az örökségmegőrző és a szórványmagyarság identitását erősítő programot értőn támogatta.

 

0
0
0
s2sdefault

Egyesületünk meghívást kapott Prof. dr. Persányi Miklóstól, a Liget Budapest projekt részét képező kert- és tájépítészeti feladatok miniszteri biztosától, hogy vegyen részt az:

„Ujjé a Ligetben nagyszerű” – szórakozás és szórakoztatás a Városligetben című szimpóziumon, amely 2018. április 24. zajlott le, a Budapest Főváros Levéltára (XIII. Teve utca 3-5.) előadótermében.

A szimpóziumon történészek, levéltárosok, kutatók tartottak előadásokat a Városliget múltja, jelenkori értékei és azok modernkori fejlesztéseiről. Ezt követte a résztvevőkkel történő eszmecsere, majd a fejlesztési javaslatokkal kapcsolatos átbeszélések és a hozzászólások.
Szervezetünket két fő képviselte a szimpóziumon.

0
0
0
s2sdefault

Köszöntjük megújult honlapunkon!

Egyesületünk régi vágya teljesült egy friss arculatú, könnyen áttekinthető és informatív honlap létrehozásával.
Ugyan mindennapos tevékenységeink nem szükségszerűen híranyagok, és csak a fontosabb eseményekről adunk híradást, de így is találni nagyon sok információt és tájékoztatást az oldalainkon és a menüsorokban tallózva.
Külön ajánljuk figyelmébe egyesületünk havonta frissülő Hónap Üzenete menüpontját, amelyben mindig a legaktuálisabb és legfrissebb közéleti, társadalmi vagy éppen a világban történő eseményekre reagálva közlünk - reményeink szerint - esszenciális gondolatokat.

Hasznos és kellemes időtöltést, jó tájékozódást kívánunk a FÖKKE honlapján!

Üdvözlettel A FÖKKE tagsága.

 

0
0
0
s2sdefault