(+36) 30 611 5563

     (+36) 30 734 8220

   1071 Budapest, Damjanich utca 9. 5/1

   fokke@fokke.hu

   10404072-50505351-51571005

FÖKKE

A FÖKKE egyesület a Drávai régióban sok éven át folytatott örökségvédelmi munkái során, folyamatosan gyűjtötte a népi kézművesség és díszítőművészet még fellelhető értékes emlékeit: tárgyait, szőtteseit, viseleteit és dokumentumait.

Kutatásaink, gyűjtéseink és fotóképi dokumentációink részben a horvátországi Verőce-Drávamente megye és a Kapronca-Körös megye szórványmagyarsága által lakott területeken, valamint az ezekkel a területekkel végig szomszédos magyarországi Somogy megye, határ menti területein folytak.

E gyűjtési anyagnak a válogatásából valósult most meg egy kiállításunk Pulában, a HMDK horvátországi szórványmagyarsága, Lőcsei József elnök úr vezette Isztria Megyei Egyesületének az együttműködésével, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával:

A Dráva menti magyarság népi díszítőművészete: Házon belül-Házon kívül, címmel.

Hisszük, hogy a kiállított magyar kultúrtörténet e kis szeletével is felhívjuk a figyelmet a Dráva vidék népi díszítőművészetének kincseire, és bíztatást adunk a még fennmaradt értékek felelős megőrzésére.

Ez úton is szeretnénk kiemelten köszönetet mondani a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, Isztria Megyei egyesület elnökének Lőcsei József úrnak és a tagságuknak a kiállításunk és a programunk megvalósulásához nyújtott rendkívül hasznos és igazán segítőkész munkájához.

Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelőnek, hogy ezt az örökségmegőrző és a szórványmagyarság identitását erősítő programot értőn támogatta.

 

0
0
0
s2sdefault